Centos 8 wordt Centos Stream

CentOS als zakelijke desktop, hoe bevalt dat? | WINMAG Pro

Centos 8 wordt Centos Stream

Centos kondigt het einde aan van hun gratis, binair compatibele versie van Red Hat Enterprise Linux aan

(c) 8 December 2020 – Jan Guldentops ( j@ba.be )

In een blogpost kondigde het Centos Project aan dat ze vanaf einde 2021 niet langer een één op één rebuild gaan maken van Red Hat Enterprise Linux maar overschakelen naar een rollend, niet-lange termijn ondersteund stream development distributie. Zo’n distro is geweldig als je de laatste features wil hebben of mee ontwikkelen, maar is eigenlijk niet echt bruikbaar als lange-termijn, stabiel platform voor je eigen oplossing of cloud-infrastructuur zonder zorgen op kan draaien.

Voor de niet-linux mensen onder jullie : dit besturingssysteem wordt door een hele technologische gemeenschap als gratis, licentie-vrij (neen subscription-vrij moet je van Red Hat  zeggen) linux-besturingssysteem onder duizenden omgevingen en oplossingen. Je vindt het verborgen onder de motorkap van het leeuwendeel van de  cloud-infrastructuur en allerlei software defined producten en virtuele appliances? Het is één van de belangrijke fundamenten voor de brave new world van innovatie die we de laatste 10 jaar zien de IT-wereld overnemen. Gratis zonder vervelende en dure contractuele afspraken maar toch lange termijn stabiel en ondersteund door een grote gemeenschap.

Dit is dus nu voorbij. Het betekent dat vele bedrijven inclusief het mijne hun strategie zullen moeten herzien en ofwel kiezen om één of andere licentie te onderhandelen met IBM/Red Hat enRed Hat Enterprise Linux te gaan gebruiken, of over te schakelen naar één van de vele alternatieven. There is no such thing as a free lunch zullen velen denken maar dit gaat niet zonder gevolgen blijven. In de eerste plaats gaat het de open source community die al rijkelijk gezegend/geplaagd is door diversiteit nog verder versnipperen. Het gaat ook een enorme verspilling van energie en tijd kosten om om te schakelen naar een nieuw basisplatform. Energie en tijd die beter geïnvesteerd kan worden in nieuwe ontwikkelingen en innovatie in plaats van om te schakelen naar een nieuwe linux-distributie die net even anders is.

We weten nu waarom IBM 33.000.000.000$ over had voor Red hat en hoe ze dit terug denken te verdienen. Niet door innovatie, vooruitgang, nieuwe producten of synergieën maar gewoon door snel te cashen op de porfolio die er is.  En veel klanten gaan voor de makkelijke oplossing gaan en een raam-overeenkomst met IBM om Red Hat Enterprise Linux te gaan gebruiken ipv de bittere pil te slikken om naar een nieuwe distro te gaan. Dit gaat best wat cash opleveren, de beurskoers van wat kwatongen I Blow Money noemen gaat op korte termijn ongetwijfeld omhooggaan.

Maar op lange termijn gaan ze hier een  prijs voor betalen.  Ze zijn hiermee het vertrouwen van de Open Source community kwijt en er gaan veel minder ontwikkelaars willen bijdragen aan hun platform. Misschien gaan slimme beursanalisten ook de conclusie maken dat het Red Hat Business model waarbij steeds minder aandacht besteed werd aan het oerproduct Enterprise Linux maar meer aan oplossingen als hun eigen storage, virtualisatie, containers of automatisatie niet helemaal spoort en dit een noodgreep was.  Er wordt hier heel sterk ingegaan tegen het oorspronkelijke DNA van het bedrijf waar ze veel geld voor betaald hebben en dit doe je nooit zonder gevolgen.

Zelf blijf ik Red Hat een geweldige organisatie vinden die mijn professionele wereld beter maakt. Denk maar aan ansiblehun automatisatie-omgeving die ons toelaat om eenvoudig infrastructure-as-code te gaan gebruiken is revolutionair.  Alleen in mijn achterhoofd zijn er nu toch een paar vraagtekens of ik persoonlijk en professioneel blind in dit automatisatieplatform moet investeren.  Er is een zaadje van wantrouwen, twijfel geplant. Net zoals ik in de jaren 90 SCO ook een geweldig bedrijf vond, totdat het  in de financiële problemen geraakte en volledig rogue ging door de Linux wereld met zijn patenten via de rechtbank te gaan aanvallen.

Kortom may you live in interesting times, net als zoveel van de gebeurtenissen is dit gewoon een kopzorg bij.  In een jaar 2020 dat ons al genoeg hoofdpijn heeft bezorgd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *