, ,

Amazon haalt sociaal netwerk Parler offline

Welke les moet je als online startup / digitaal ondernemer hier uit leren ?

versie 0.1 – 10 januari 2020  – Jan Guldentops ( j@ba.be ) 

Wie een beetje de naweeën rond de bestorming van het Capitool in Washington DC gevolgd heeft, weet ondertussen dat Amazon het alternatieve sociale media-netwerk Parler van hun servers heeft gehaald en op die manier ze de facto uit de lucht haalt. (Ik las het eerst op Slashdot)

Net als Google en Apple hun App van de ene dag op de andere uit de store halen, heeft de grote infrastructuur-speler Amazon nu ook de stekker uit hun cloud-infrastructuur gehaald en hen de facto uit de lucht gehaald.   Of je het nu met deze actie van de #bigtech groten der aarde eens bent of niet,  de almacht en hun quasi-monopoliesituatie kan ook voor jou digitale infrastructuur of impact de nodige gevolgen hebben. In dit stuk beschrijft de auteur de #bigtech groten als digital warlords waar je als gewone digitale sterveling bij terecht kunt voor infrastructuur en bescherming maar waar je compleet weerloos en canceled blijft als je feodale heer, je warlord zich tegen je keert en je in de steek laat. Of in het geval van Parler, als een groepje van de personeelsleden van Amazon besluiten dat je gecanceled moet worden.

We denken dan ook dat je de nodige lessen kan trekken uit dit verhaal als online ondernemer :

  • Bouw je infrastructuur open, cloud-onafhankelijkzonder gebruik te maken van misschien makkelijke propriëtaire technologieën die de Amazon’s, Microsofts of andere Googles van deze wereld je aanbieden. En ja het is verleidelijk die propriëtaire API te gebruiken om snel een feature toe te voegen als voice-herkenning aan je software maar het bindt je sterker vast aan je leverancier.
  • Bouw alles op open platformen, technologieën en standaarden. Quasi alles wat je nodig hebt, is beschikbaar in open source en open standaarden dus maak er zoveel mogelijk gebruik van.
  • Gebruik automatisatie  en infrastructure-as-code zodoende dat je ten allen tijde, snel en efficiënt van leverancier kan veranderen of het zelfs in je eigen datacenter kan draaien.  Misschien is het zelfs beter een mix van oplossingen en providers te gebruiken in combinatie met een degelijk opgezette ansible omgeving.
  • Idealiter neem je dit ook op in je business continuity plan en test je het mee met alle andere disaster recovery en business infrastructuren.  Vergeet ook niet kleine maar zeer belangrijke aspecten als bijvoorbeeld je domeinnaam en alle hostnames die je hebt.  Denk na hoe jede dienstverlening ten allen tijden kan garanderen, maak goeie afspraken met je leverancier in combinatie met een zogenaamde service level agreement ( SLA).  Het gaat tenslotte over het kunnen blijven leveren van de dienstverlening aan je klanten!
  • Zorg ook dat je je eieren niet in één mand legt. Het is basis gezond verstand maar zorg ervoor dat niet al je data en configuraties alleen bij één leverancier staat. Zorg voor regelmatige backups van al je data op meerdere locaties en providers.

Maar by all means, maak gebruik van de cloud-boeren die elastische, wereldklasse, global infrastructuur on-demand leveren. Gebruik ze om je bedrijf kosten-efficiënt en met beperkte investering (CAPEX) te laten groeien. Elasticiteit in de diensten die je afneemt en vooral het feit dat je pay-what-you-actually use kan doen, biedt veel mogelijkheden.  Verkoop alleen je ziel niet aan hen door je vast te laten zetten.  Gebruik hen maar laat de grote spelers geen mogelijkheid om jou te misbruiken of zelfs te cancellen.

Je wil de toekomst van je bedrijf niet in handen geven van gigantische spelers met monopolistische reflexen voor wie enkel de bottom line telt…  Openheid is bij BA vanaf dag één de werkmethode geweest en door de jaren heen hebben we een strategie opgebouwd van best practices en infrastructuren-as-code om een echte lockin-situatie  te voorkomen.  Drop ons gerust een mailtje op info@ba.be of bel naar 016/298045 voor een brainstorm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.